Dieta niskowęglowodanowa, czyli dieta low carb, zakłada ograniczenie spożycia produktów bogatych w cukry. W odróżnieniu od tradycyjnej diety, opiera się na spożywaniu większych ilości tłuszczów i białka, przy jednoczesnej niewielkiej dziennej podaży węglowodanów. Dzięki zwiększonej ilości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i aromatu, każdy posiłek niesie pyszne doznania, ale też pozwala na szybką indukcję utraty wagi, bez dodatkowej redukcji kalorycznej. Dieta skomponowana jest na bazie mięs, jaj, ryb, pełnotłustych przetworów mlecznych, warzyw - głównie ciemnozielonych liściastych, wyselekcjonowanych owoców przede wszystkim jagodowych, kiszonek, czy bogatych w zdrowe tłuszcze orzechów. W naszej diecie lowcarb, przeważają białka z wysokim wskaźnikiem strawności aminokwasów (DIAAS) oraz zdrowe tłuszcze, w których rozpuszczalne są witaminy ADEK. Tak skomponowane wartości odżywcze diety, zapewniają odpowiednią ilość energii i stałe poczucie sytości w ciągu dnia. Dodatkowo dieta nisko węglowodanowa, może powodować zwiększone spalanie metaboliczne, niż diety wysokowęglowodanowe, a więc jest to sposób odżywiania przyjazny osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Długotrwałe stosowanie diety niskoenergetycznej polecamy skonsultować z naszym dietetykiem.
Posiłki w diecie
I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK | KOLACJA | DODATKOWY
Dostępne kaloryczności
1000 kcal
1200 kcal
1500 kcal
1750 kcal
2000 kcal
2500 kcal
3000 kcal
Składniki odżywcze
białka
20-25%
węglowodany
10-20%
tłuszcze
55-65%
Menu na najbliższe dni
czwartek, 9 maja 2024
I ŚNIADANIE
Szakszuka z lnianą grzanką i papryką
II ŚNIADANIE
Sałatka z fetą, oliwkami, pomidorkami cherry, ogórkiem zielonym, kukurydzą, czerwoną kapustą, miksem sałat i sosem balsamiczno-malinowym
OBIAD
Roladka z kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowo-pietruszkowym, z surówką z buraczków i jabłka i pomidorami
PODWIECZOREK
Mus kakaowy z wiórkami kokosa
KOLACJA
Kremowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem, kalafiorem, pomidorkami i sosem czosnkowym
piątek, 10 maja 2024
I ŚNIADANIE
Mozzarella z czerwonym pesto, sałatą, ogórkiem i mii pumperniklem
II ŚNIADANIE
Jajko w galarecie
OBIAD
Indyk w sosie z masłem orzechowym, fasolką szparagową i pieczarkami, z puree brokułowym i surówką z kapusty z rzodkiewką
PODWIECZOREK
Sałatka z ciecierzycą, pomidorkami cherry, suszonymi pomidorami, miksem sałat ze szpinakiem, prażonymi nasionami słonecznika z bazyliowym sosem
KOLACJA
Karkówka duszona z fasolką szparagową, pieczarkami i cebulą, keto-tagliatelle
sobota, 11 maja 2024
I ŚNIADANIE
Sałatka jajeczna z selerem konserwowym, zielonym groszkiem, jabłkiem, pomidorami, nasionami słonecznika i sosem chrzanowym
II ŚNIADANIE
Bułeczka serowa z pastą z fety i kaparów, z ogórkiem i roszponką
OBIAD
Polędwiczki z kurczaka w sosie curry, frytki z selera i sałata ze śmietaną i koperkiem
PODWIECZOREK
Waniliowy deser twarogowy z musem truskawkowym i płatkami migdałów
KOLACJA
Keto lasagne
niedziela, 12 maja 2024
I ŚNIADANIE
Jogurt orzechowo-czekoladowy z musem wiśniowym i musli z acerolą i orzechami
II ŚNIADANIE
Sałatka z grillowanymi pieczarkami, brokułem, marchewką, ogórkiem, miksem sałat, pestkami dyni i sosem jogurtowo-ziołowym
OBIAD
Indyk w orientalnym sosie z warzywami, ryżem z kalafiora i fasolką z sezamem
PODWIECZOREK
Pasta ze słonecznika i awokado ze słupkami papryki i selera naciowego
KOLACJA
Kotleciki z zielonego groszku w orzechowym sosie z sałatką z rukoli z suszonymi pomidorami i oliwkami
poniedziałek, 13 maja 2024
I ŚNIADANIE
Pizza ze szpinakiem, chorizo, pomidorami i serem z sosem pomidorowym
II ŚNIADANIE
Deser jogurtowy z musem truskawkowym
OBIAD
Wątróbka drobiowa z cebulą, kalafiorem i surówką z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka zielonego
PODWIECZOREK
Pasta słonecznikowo-pomidorowa ze słupkami selera i marchewki
KOLACJA
Tagliatelle z cukinii z kurczakiem, brokułem i fasolką szparagową w curry ze świeżą kolendrą
wtorek, 14 maja 2024
I ŚNIADANIE
Syrniki czyli placuszki twarogowe z sosem borówkowym
II ŚNIADANIE
Jajka faszerowane z boczkiem, rzodkiewką, roszponką i majonezem z fasoli
OBIAD
Pieczeń rzymska w sosie paprykowym z cząstkami selera i surówką z marchewki i ogórka kiszonego
PODWIECZOREK
Sałatka z buraka z rukolą, fetą i orzechami włoskimi
KOLACJA
Bułeczka z babki jajowatej z pastą z zielonego groszku i mini sałatką z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórka, orzechów laskowych i oliwy z oliwek